składniki: - 5 dużych cebul, - 2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, - 2 szklanki bulionu warzywnego, - 3 kromki chleba tostowego lub innego, - starty ser żółty, - biały pieprz, sól.
przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy aż się zeszkli, ale tak, by nie zdążyły się zarumienić. Przekładamy do garnka z gorącym bulionem warzywnym i gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w małe kostki i smażymy przez chwilę (ja wolę gdy jest bardziej przypalony).
Wracamy do przygotowania zupy cebulowej. Wlewamy mleko (lub jogurt) i gotujemy wraz z zupą. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą (można też przyprawić wg własnego uznania np. papryką ostrą). Zupę cebulową podajemy z grzankami i startym serem.