składniki: - 6-10 łodyg selera naciowego - cebula - 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego- jak kto woli) - 3 serki topione (mogą być po 80-100 g) - kostka warzywna - sól, pieprz
Przygotowanie: Najpierw kroimy cebulę i ją delikatnie podsmażamy. Następnie pokrojony seler dorzucamy do patelni żeby również się trochę podsmażył, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy do zmiękczenia. Gdy seler jest już miękki miksujemy go razem z cebulą. Do zmiksowanej masy dolewamy litr wody i gotujemy dorzucając kostkę warzywną. Po zagotowaniu dodajemy serki topione (przy 3 serkach zupa jest gęsta i syta). Gdy serki się już rozpuszczą do zupy dodajemy śmietanę (ja używam jogurtu naturalnego), przyprawiamy i gotowe.
Ja również kroję chleb w kostkę, smażę i gdy zupa jest już na talerzu dosypuję chleb do zupy tak jak na zdjęciu poniżej.
Zupa jest naprawdę smaczna, polecam i życzę smacznego