Sałatka: ½ zielonej sałaty lodowej 10 dag koziego sera 20 dag zielonego ogórka (1 średni) 3 dag selera naciowego (1 średnia łodyga) 5 dag czerwonej cebuli (1 mała) 3 dag słonecznika (3 łyżki) 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z cytryny słodka papryka w proszku majeranek sól ziołowa pieprz Do dekoracji: zielona cebulka
Sposób wykonania: Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Kozi ser pokroić w kostkę. Zielonego ogórka opłukać i w skórce pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, kozi ser, zielony ogórek, seler naciowy, czerwoną cebulę i słonecznik. Dodać olej ryżowy, sok z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem. Na koniec całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do skalnej miski i posypać pokrojoną zieloną cebulką.